Hur hanterar man barn med tandläkarskräck?

Få personer ser fram emot att besöka en tandläkare. Dels så handlar det om att besöket i fråga kostar pengar, dels så tar det tid från annat - man måste ta ledigt från jobbet och därmed förlora inkomst - och dels så handlar det om att det kan göra ont. Som patient i en tandläkarstol så är man exponerad och man kan känna viss skuld över de livsval man gjort - snusar du, röker du, dricker du mycket läsk? Man hamnar i ett underläge.

Det handlar om att bita ihop. För de flesta så fungerar det att stålsätta sig och lida sig igenom undersökningen och behandlingen. Det gör ont - men det finns också exempelvis bedövning som tar udden av smärtan. För vissa så utvecklas emellertid en ren fobi och en skräck för tandläkare. Det kan handla om vuxna och det kan handla om barn som, helt enkelt, känner en så pass stor rädsla för att besöka en tandläkare att man vägrar. Något som kan ge fruktansvärda konsekvenser då en god munhälsa är en förutsättning för ett friskt liv i övrigt. Många sjukdomar tar sin början i munhålan. Det handlar inte enbart om att tänderna skadas.

Hur ska man då som förälder agera om det egna barnet känner en sådan skräck för en tandläkare att hen vägrar att gå dit? Det första man ska tänka på som förälder är att se över vilka alternativ som finns. Barnet är inte bundet till Folktandvården utan det står dig fritt att även välja bland privata tandläkare - och där tandvården även då är fri.

Hittar du en tandläkare i Solna som ditt barn trivs bättre med så kan ni även fortsättningsvis välja att besöka den mottagningen snarare än att välja Folktandvården. Privata tandläkare har ofta en mer inbjudande miljö och en lugnare atmosfär. Det finns en genomtänkt inredning och det finns sällan samma stress. Det gör att en tandläkare i Solna kan ta sig an patienter med tandläkarskräck på ett bättre sätt i många fall.

Så kan du göra som förälder

Ett annat tips handlar om det egna beteendet som förälder. Hur hanterar du barnets skräck inför ett tandläkarbesök? Många föräldrar går i fällan som ligger i att man tycker synd om barnet snarare än att försöka ge en mer positiv bild av besöket. Att man, genom sina ord eller det egna kroppsspråket, kan skrämma upp barnet ännu mer är något som man bör ha i åtanke.

Man ska även försöka undvika de laddade ord som finns. Exempelvis så ska man aldrig säga att det inte gör ont eller att det inte är farligt till barnet. Det kan de facto göra lite ont och det kan vara obehagligt - och det innebär att du som förälder bryter ett löfte. Många föräldrar lovar också saker som de inte kan hålla. Att barnet exempelvis kommer att få sitta i förälderns knä under behandlingen är ett typiskt exempel på detta. Det är en ren omöjlighet och det innebär att barnet kommer att bli mer uppskrämd då undersökningen väl ska börja. Ännu ett löfte brutet!

Tänk även på att mutor inte ska involveras. Glöm det där med en glass, en leksak eller någonting annat efteråt. Försök att fokusera på att ge saklig feedback under tiden - och efteråt! Säg till barnet att det varit starkt, duktigt och klarat av besöket på ett bra sätt. Barn växer av detta. Att du efteråt ger en belöning är inte fel - men det ska inte vara en uttalad muta.

Det viktiga är att tandläkaren och barnet ges en möjlighet att bygga en egen relation. Att skapa ett förtroende och bygga en tillit tar tid och du som förälder har - tillsammans med ditt barn - en möjlighet att välja en tandläkare som känns rätt för er. Om barnet känner att en tandläkare inte alls fungerar - var inte rädd för att prova en ny. Det handlar inte om något personligt.

25 Feb 2022

Om mig

Att vara förälder idag är en utmaning. Genom mina egna erfarenheter som mamma till fyra barn vill jag visa dig hur Nya Tidens Barn fungerar och ge dig verktyg för att skapa balans i dig själv och din familj.

Låt dig inspireras!


Senaste inlägg